Przedszkole Pod Magnolią z myślą o swoich podopiecznych uruchomiło własną kuchnię, której ideą jest zdrowe żywienie przedszkolaków, zapewniające najlepszy start w dorosłe życie. Chcąc zapobiec epidemii otyłości, która coraz częściej dotyka dzieci, nasze przedszkole proponuje zbilansowaną dietę, składającą się ze zdrowych i bogatych w składniki odżywcze posiłków.
Dzięki dostawom ze sprawdzonych źródeł kilka razy w tygodniu wszystkie surowce są świeże, wysokiej jakości, a posiłki przygotowywane na bieżąco bez dodatku konserwantów. Ważnym składnikiem jadłospisu są produkty sezonowe, które urozmaicają menu. Szczególny nacisk kładzie się nie tylko na higieniczne przygotowywanie posiłków, lecz także ich apetyczny wygląd, tak aby zachęcić dzieci do jedzenia. Żywienie w naszym przedszkolu wyróżnia się z pewnością tym, że zapewniamy świeżo wyciskane soki – bomby witaminowe, które dostarczają niezbędnych składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju dziecka. Wszystko to sprawia, że przygotowywane u nas diety są zdrowe i smaczne.
Jadłospisy opracowywane są przez dietetyka, zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, który dba, by posiłki składające się na dzienną dietę dostarczały dzieciom wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Podstawowe składniki odżywcze, mineralne oraz witaminy podawane w posiłkach w trakcie pobytu dziecka w przedszkolu pokrywają 75% jego dziennego zapotrzebowania na nie. W swojej ofercie Przedszkole Pod Magnolią posiada także, oprócz diety podstawowej, specjalistyczne diety eliminujące szkodliwy dla dziecka składnik bądź taki, który na prośbę rodziców został wykluczony. Specjalistyczne diety są układane w taki sposób, aby jak najmniej różniły się od diety podstawowej. Związane jest to z psychologią żywienia, aby dziecko mające odmienną dietę nie czuło się izolowane. W naszym przedszkolu obowiązują następujące diety:
Dieta bezcukrowa skierowana jest dla diabetyków, ale także dla dzieci objętych wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy. W takich jadłospisach eliminowany jest zarówno dodatek cukru, miodu oraz innych substancji słodzących, jak i produktów, które w znacznych ilościach zawierają te substancje, np. jogurty owocowe, drożdżówki. Zwraca się również dużą uwagę na indeks glikemiczny posiłków, unika się też poddawania obróbce surowców.
Dieta bezmleczna przeznaczona jest dla dzieci, które cierpią na nietolerancję laktozy bądź mają alergię na białko mleka krowiego. Mleko krowie zastępowane jest mlekiem sojowym, ryżowym oraz migdałowym, często również wzbogacanym w wapń, tak aby dostarczyć odpowiednią ilość tego składnika w diecie dziecka. Wszystkie produkty mleczne mają swoje zastępniki w postaci produktów sojowych bądź też zastępowane są innymi produktami.
Dieta bezjajeczna skierowana jest dla dzieci, które cierpią na alergię na białko jaja kurzego. Produkty, w których skład wchodzą jajka, są w tej diecie eliminowane i zastępowane produktami, w których ten składnik nie występuje.
Dieta bezglutenowa, bezmleczna przeznaczona jest dla dzieci cierpiących na celiakię, nadwrażliwość na gluten bądź mających alergię na gluten. Gluten dla takich osób jest bardzo szkodliwy, w związku z tym jest bardzo istotne, aby nawet minimalne ilości tego składnika nie przedostały się wraz z posiłkami. Wszystkie produkty wykorzystywane do przygotowywanych posiłków posiadają certyfikat przekreślonego kłosa bądź też są oznaczone jako bezglutenowe. Alergii na gluten czy też celiakii często towarzyszy również nietolerancja laktozy, dlatego też eliminowane w diecie bezglutenowej zostaje mleko i jego produkty.
Dieta bez cytrusów skierowana jest dla tych dzieci, które mają alergię na owoce cytrusowe. Należy pamiętać, iż reakcja alergiczna może pojawić się nawet w trakcie kontaktu z osobą, która obierała owoc cytrusowy. Dieta ta polega na wyeliminowaniu z jadłospisu wszelkich produktów zawierających nawet w minimalnych ilościach owoce cytrusowe – nawet kaszek z dodatkami smakowymi czy też nadziewanych słodyczy.
Posiadamy ponadto następujące diety specjalistyczne: bez wieprzowiny; bez jajek i kurczaka; bez selera i bananów; bezglutenową, bezmleczną i bez wieprzowiny; bez drobiu (kurczaka, indyka), jaj i wywarów mięsnych; bez masła, margaryny i ziemniaków.